Concentrandu-se pe efectivele globale de animale, articolul exploreaza relatia dintre cresterea estimata a numarului de animale, efectele asupra mediului (emisia de gaze) si sporirea consumului de carne o data cu cresterea populatiei pe Terra.
Se estimeaza ca productia globala de carne se va dubla in urmatorii 50 de ani ceea ce va influenta negativ mediul inconjurator. Astfel, autorii studiului, Drs. Pelletier si Tyedmers cred ca doar fermele vor fi responsabile de 72% din emisiile de gaze specifice in “ the safe operating space”.
Dieta în care predomină grăsimea animală este asociată cu un risc crescut de boli. Ca să nu devină o sursă de substanţe nocive, trebuie să ţinem cont de calitatea şi de cantitatea cărnii consumate.
Totuşi, carnea nu este singurul vinovat pentru grava afecţiune. Susţinătorii teoriei aduc în discuţie un studiu britanic realizat în anii '90 pe 65.000 de persoane, care spune că incidenţa cancerului de colon este mai mare în rândul vegetarienilor decât în rândul persoanelor cu o alimentaţie variată şi echilibrată. Asupra riscurilor la care ne expunem consumând carne roşie atrăgea atenţia, încă din 2007, un studiu al World Cancer Research Fund din Marea Britanie. Potrivit acestuia, dieta bogată în carne roşie şi procesată creşte semnificativ riscul de cancer de colon.
Sursă de fier şi de aminoacizi
Carnea reprezintă o sursă importantă de aminoacizi esenţiali (pe care organismul nu îi poate produce singur), de fier şi de vitamine hidrosolubile şi liposolubile (A, D, E, K şi complexul de B-uri).Totuşi, medicii recomandă reducerea pe cât posibil a consumului de carne grasă. Odată cu cantitatea de grăsime din compoziţie creşte şi conţinutul în colesterol, inamicul vaselor de sânge, care ne expune riscului de ateroscleroză.
Persoanelor care suferă de gută sau de afecţiuni hepatorenale le sunt contraindicate sortimentele de carne tânără, cum ar fi cea de mânzat, de miel şi de purcel de lapte. Acestea au mai puţine grăsimi decât echivalentul lor matur (vita, oaia, respectiv porcul), dar sunt mai bogate în nucleoproteine, proteine care solicită metabolismul.
Procentul de grăsime variază În funcţie de rasa animalului, dar şi de alimentaţia acestuia şi de spaţiul în care este crescut, carnea de vită poate ajunge să conţină mai multe grăsimi decât cea de porc, după cum carnea de pui poate fi mai grasă decât cea de vită, arată studiile.
„Nu putem să generalizăm. În plus, carnea de rumegătoare (vită, oaie, capră), dar şi carnea de curcan conţin acizi linoleici conjugaţi, cu rol benefic asupra sănătăţii. Aceştia previn anumite tipuri de cancer şi ajută la redistribuirea grăsimii în corp", menţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Porţii mici, combinate cu legume Pentru a beneficia de calităţile cărnii şi pentru a evita riscurile pe care le presupune consumul acesteia, carnea roşie trebuie consumată ocazional, de trei ori pe lună, în porţii de 100 de grame, în timp ce carnea de pui, ca şi cea de peşte, poate fi consumată de două ori pe săptămână.
Este, de asemenea, foarte important cu ce alimente asociem carnea la aceeaşi masă. Cele mai sănătoase combinaţii se fac cu salată verde sau cu legume gătite la abur, iar cele mai nocive cu cartofi prăjiţi şi cu paste făinoase.